Linia frontu > Serwery Red Orchestra
Czy Przeszkadzają Ci nicki związane ze zbrodniarzami wojennymi?
kurkawodna1981PL:
Witam wszystkich.Tak czytam ten temat i zastanawia mnie pare żeczy.Rozumien,że jednym nicki takie jak Hitler,czy Stalin mogą wydawać się niepoprawne(delikatnie mówiąc) a innym to nieprzeszkadza.Ale powiedzcie mi według jakich kategorii mamy decydować, które z tych nicków sa złe.Chodzi mi mianowicie jakie postacie będom uważane za niestosowne : - które zostały uznane przez miedzynarodowy trybunał za zbrodniarzy wojennych
-wszystkie w wstosunku do których są zebrane dowody zbrodni lecz nieposiadają wyroków(np.Stalin)
-tylko te z okresu IIw.ś. czy wszystkie znane historii,dawne jak i wspólczesne
-przywódcy państ oraz dyktatorzy,którzy są odpowiedzialni za śmierć setek bądz nawet tysiące istnień ludzkich(np.Kim Dzong Il-Korea Północna)
Reasumując,gdy wezmiemy pod uwage wszystkie te kategorie powstanie nam bardzo długa lista nazwisk postaci,które powinny być zakazane,i co wtedy?:dozingoff:dozingoff:dozingoff
Desperat:
:D :D :D :D Rozpiska :D Jestem w trakcie studiowania ,, zakazanych nazwisk'' jest tego troche ...
Mała lekcja historii dla tych którzy używają takich nicków i czyny ludzi którzy doprrowadzili do drastycznych badań nad ludźmi ... nie jestem żadnym kozakiem z historii ale ważniejsze rzeczy pamiętam i wiem o nich. W RO nie gram dla tego ze jestem jakims fanem jednej i drugiej strony czy fanem militariów ... kupiłem ta grę bo lubie wojenne fps czy jak to się tam pisze... ale nienawidze jak gram a ktos wyjeżdża z nickiem hitler, stalin, tottenkopf itd....
Treblinka
Sk***syn jeden z wielu
Kolejny Sk****yn z wielu
_KaszpiR_:
Czy mamy brać pod uwagę każdą wojnę?
Oczywiście się czepiam. Mnie przeszkadzają te które znam i wiem że święci nie byli, jednakże niewiedza może powodować że kilka nicków mi umknie. Ale należy pamiętać, że ostatecznie to admin decyduje kogo wykopać
Dziki_Koziol:
--- Quote ---W kwestii ogólnie pojętego totalitaryzmu w państwach demokratycznych, polecam przeczytać rok 1984 Orwella i porównać do otaczającej nas rzeczywistości.
--- End quote ---
Weźźźźź... Orwell Orwelem, ostatnio zajmuje się różnymi "izmami" i demokracją. Nie powiem, że nie widzę związku, ale współczesność może sobie darujmy :D
Kubusia Puchatka też czytałem, kanon to kanon :P
--- Quote ---A jak nazwać sytuację, w której ktoś mówi, że działania prowadzone przez drugą stronę są złe i należy je ukarać, a robi to samo i uważa, że wszystko jest w porządku. Nie kwestionuję sposobu prowadzenia wojny przez aliantów tylko osąd, którego przykładem jest m. in. proces norymberski.
--- End quote ---
Żeby było jasne, rozmawiamy bez emocji, nic ci nie zarzucam. :)
--- Quote ---Piszesz, że Amerykanie czy Brytyjczycy nigdy nie pozwoliliby na wprowadzenie takich praw jakie wprowadzili Niemcy w III Rzeszy, rozumiem, że chodzi ogólnie o prawa związane ze swobodami obywatelskimi. Wydaje mi się, że to nigdy już nastąpiło, po ataku na WTC.
--- End quote ---
Właśnie nie nastąpiło. Proces wprowadzania "dowodów osobistych" ciągle trwa i idzie im to jak krew z nosa, pomimo "walki z terroryzmem" swobody obywatelskie nadal są podstawą. Amerykanie wyjątkowo zgodzili się na ograniczenia, ale fundamenty są nadal trwałe. W pewnym sensie wolności obywatelskie są dla Amerykanów symbolem, że nie dali się Osamom różnym zastraszyć.
Najlepsze dla mnie było stwierdzenie po ostatniej masakrze w kampusie, że gdyby studenci mieli broń to by odstrzelili napastnika! (heh, a nie, że powinno ograniczyć się dostęp do broni).
--- Quote ---W swojej wypowiedzi mieszasz historię z gdybaniem (gdybanie tez jest pożyteczne, bo można spróbować rozwijać różne związki przyczynowo-skutkowe).
--- End quote ---
Być może. Jak na razie nie muszę przedstawiać źródeł i teorii w tej "akademickiej" dyspucie, wystarczy zdroworozsądkowa argumentacja. Inna sprawa napisałem, że historia pokazała co obywatele UK i USA sądzą o narodowym socjaliźmie. Dla mnie sprawa jest oczywista, gdybanie zaczyna się w chwili "gdyby wtedy poparli ten ustrój". Jednak NIE poparli.
--- Quote ---Wątpliwości w zakresie moralności podejmowanych działań mieli już, o ile sobie przypominam ze szkoły, Baczyński, Gajcy i inni poeci "pokolenia Kolumbów", chociaż przecież nie kwestionowali słuszności swojej walki.
--- End quote ---
Nie tylko oni, poza tym pewne podstawowe wartości są uniwersalne i każdy może porównywać i oceniać co jest dobre, a co złe. "Myślę więc jestem". Z drugiej strony ich twórczość to jakiś kierunkowskaz dla Polaka, wyznacznik tego jak należy patrzeć na III Rzeszę. Dlatego wcale nie muszę być obiektywny, mam swój polski punkt widzenia. Dla mnie jest jasne kto był dobry a kto zły.
--- Quote ---Poza tym wielkie i stare demokracje szanujące prawa swoich obywateli, nie miały skrupułów w spychaniu do rangi obywateli drugiej kategorii murzynów i Indian w USA, Szkotów i Irlandyczków w UK. Wielka Brytania ma jeszcze inne "zasługi" na polu poszanowania praw człowieka np. wywołanie głodu w Irlandii w XIX w. (myślę, że przy zachowaniu skali, porównywalna zbrodnia do wielkiego głodu na Ukrainie), praktyczne wyrżnięcie górali szkockich (słynny kilt szkocki ma więcej wspólnego z armią brytyjską niż z oryginalnym ubiorem), ograniczenie praw obywatelskich dla katolików, bandyckie wojny burskie, sztucznie wywołane bunty w Indiach, które krwawo tłumiono dla przykładu. Pewno jeszcze sporo by się znalazło.
--- End quote ---
Rozmawiamy o DWŚ. Równie dobrze można przyczepić się do starożytnego Rzymu czy Grecji, a przecież zawdzięczamy im wiele - dzięki nim jesteśmy tym czym jesteśmy. Hitlerowi nic nie zawdzięczamy.
--- Quote ---W Niemczech i innych krajach z niestabilną sytuacją polityczno-gospodarczo-społeczną faszyzm rozwinął się bo zaspokajał aktualne potrzeby społeczeństwa, do tego, jak widać z historii, potrzebny był jeszcze charyzmatyczny przywódca.
--- End quote ---
I koło się zamyka. Za to Niemcy dostali bęcki. Na szczęście zwycięzcy (przynajmniej alianci zachodni) uznawali wartości leżące u podstaw naszej cywilizacji, na szczęście dla Niemców. Dlatego nie płaczę po Niemcach i nie mam zamiaru być bardziej obiektywny niż sami niemieccy historycy.
Desperat:
Proponuje Zamknąć już Temat :) a właściwie może zostawić samą ankietę bez możliwości dodawania postów :)
Dziękuję za Wam za wypowiedzi :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version