Linia frontu > Serwery Red Orchestra
Czy Przeszkadzają Ci nicki związane ze zbrodniarzami wojennymi?
ciocia|Ola:
Jak to jest z tą historią?!
Pojawił się problem poprawnego ‘społecznie’ Nick-a - i co teraz?! Ankieta :)
W moich rozważaniach, jako przedstawicielka Pokolenia JP2 to, czym mnie karmili - a to, co mi opowiadał dziadek bardzo się różniło (hasło: Janowa Dolina).
Podoba się mi ta dyskusja - bo świadczy o tym, że nie grają tutaj tylko gracze w wieku 13 lat, co przespali lekcje ‘wypaczonej’ historii. A są i tacy w naszej grającej społeczności.
Jeszcze żyją wśród nas ludzie, którzy przeżyli IIw.ś. jeszcze, bo najmłodsi z nich dobiegają osiemdziesiątki. Wkrótce pozostanie suchy zapis historyczny, modyfikowany - niczym w powieści Orwella „Rok 1984" - przez tych, którzy narzucają polityczną poprawność. Polega ona na zamienianiu historii w bezkształtną papkę strawną dla wszystkich, nikogo nieurażającą, ale i niczego nieuczącą.
Pytanie jak przenieść oczekiwania różnych osobowości do gry chociażby, co do tego nieszczęsnego Nick-a?! Poszerzyć regulamin?
Można dyskutować, dlaczego gram tylko w czerwonych? Mogą powstać naprawdę ciekawe teorie :) A odpowiedź jest tak prosta jakby nie z tej ziemi :P i nie jest związana z podświadomym utożsamianiem. To jest gra - wirtualna rzeczywistość z czasów, które są już historią. Atmosferę na serwerach tworzymy my sami, musimy wykazywać tolerancję, ale też możemy nad nią mieć kontrole chociażby przez taka dyskusje, co się teraz tutaj aktualnie toczy. Przy tym wszystkim musimy wykazywać się ZDROWYM rozsądkiem - historia - życie - a zabawa?!?
PS. Pozdrowienia dla rolek, które z powodu kałuż leża na półce :D
Infulat:
Desperat - kto sieje wiatr, ten zbiera burzę - jakoś tak to szło
Dziki_Koziol - w którym miejscu napisałem o "stawianiu się w miejscu Hitlera"? Napisałem o postawieniu się w miejscu Rommla, jako Niemca i oficera armii niemieckiej jako przykładzie, na podstawie którego można poznać (niekoniecznie zrozumieć) motywy jakimi kierowali się Niemcy wybierając Hitlera i akceptując kierunek w jakim podążało państwo niemieckie pod jego kierownictwem. Czy jest to forma usprawiedliwiania Niemców, w pewnym sensie tak, ale wydaje mi się, że głównie dlatego, że temat ten na szerokim forum publicznej dyskusji był przez te lata traktowany po macoszemu.
A jak nazwać sytuację, w której ktoś mówi, że działania prowadzone przez drugą stronę są złe i należy je ukarać, a robi to samo i uważa, że wszystko jest w porządku. Nie kwestionuję sposobu prowadzenia wojny przez aliantów tylko osąd, którego przykładem jest m. in. proces norymberski. Wątpliwości w zakresie moralności podejmowanych działań mieli już, o ile sobie przypominam ze szkoły, Baczyński, Gajcy i inni poeci "pokolenia Kolumbów", chociaż przecież nie kwestionowali słuszności swojej walki.
Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi, że w okresie pomiędzy wojnami światowymi ideologia faszystowska cieszyła dość dużym zainteresowaniem w różnych krajach na świecie, a zainteresowane nią były również osoby z "wyższych kregów" właśnie w Anglii.
W swojej wypowiedzi mieszasz historię z gdybaniem (gdybanie tez jest pożyteczne, bo można spróbować rozwijać różne związki przyczynowo-skutkowe). Nie wiem czy w USA i UK zwyciężyłaby partia faszystowska, gdyby nie było np. wojny, albo zbrodni popełnianych w imię ideologii narodowego socjalizmu, dlaczego nie, koncepcja faszyzmu to nie jest głównie walka z Żydami, do której się ją teraz głównie sprowadza. Jakby prześledzić działania na polu społeczno-ekonomicznym partii faszystowskich to mogłyby wyjść zaskakujące analogie do programów różnych partii i to nie tylko w Polsce.
Piszesz, że Amerykanie czy Brytyjczycy nigdy nie pozwoliliby na wprowadzenie takich praw jakie wprowadzili Niemcy w III Rzeszy, rozumiem, że chodzi ogólnie o prawa związane ze swobodami obywatelskimi. Wydaje mi się, że to nigdy już nastąpiło, po ataku na WTC.
Poza tym wielkie i stare demokracje szanujące prawa swoich obywateli, nie miały skrupułów w spychaniu do rangi obywateli drugiej kategorii murzynów i Indian w USA, Szkotów i Irlandyczków w UK. Wielka Brytania ma jeszcze inne "zasługi" na polu poszanowania praw człowieka np. wywołanie głodu w Irlandii w XIX w. (myślę, że przy zachowaniu skali, porównywalna zbrodnia do wielkiego głodu na Ukrainie), praktyczne wyrżnięcie górali szkockich (słynny kilt szkocki ma więcej wspólnego z armią brytyjską niż z oryginalnym ubiorem), ograniczenie praw obywatelskich dla katolików, bandyckie wojny burskie, sztucznie wywołane bunty w Indiach, które krwawo tłumiono dla przykładu. Pewno jeszcze sporo by się znalazło.
W Niemczech i innych krajach z niestabilną sytuacją polityczno-gospodarczo-społeczną faszyzm rozwinął się bo zaspokajał aktualne potrzeby społeczeństwa, do tego, jak widać z historii, potrzebny był jeszcze charyzmatyczny przywódca.
USA i UK uważały się za mocarstwa i nie musiały szukać takich rozwiązań (chociaż jesli chodzi o USA i Pacyfik to można by polemizować). Niemcy uważali, że miejsce mocarstwa, przynajmniej europejskiego, im się należy, i taką prowadzili politykę, aż do momentu, w którym, w ramach tej polityki, wybrali wojnę.
W kwestii ogólnie pojętego totalitaryzmu w państwach demokratycznych, polecam przeczytać rok 1984 Orwella i porównać do otaczającej nas rzeczywistości.
wujek|T3N54MC024W523:
fakt, ze podziały miedzy ludźmi, rasami, ideologiami, muszą kiedyś zniknąć, by ludzkość dalej mogła przetrwać, pocieszający jest w swym nieuniknieniu
ps. pozdrawiam wszystkie kałuże i rozjechane dziury ( zarówno zwykłe ulicznice jak i polskie drogówki ) :D
// usunieto dla tych co sie czepiaja :) //
Bathin:
A ten tekst po angielsku to niby co ?
max.pl:
Sprawdza czy umiemy po angielsku.........albo sie chwali, ze zna ten język :D:D:D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version