Linia frontu > Serwery Red Orchestra
Czy Przeszkadzają Ci nicki związane ze zbrodniarzami wojennymi?
Guz:
Jezeli mowimy o samej IIWS to tak do roku 1941 polityka zsrr byla nastawiona na ekspansje terytorialna, przykladem tego jest wlasnie pakt Ribbentrop-Molotow, gdybys nie wiedizal byla w nim mowa m. in. o tym ze sowieci sobie wciela kraje nadbaltyckie oraz wschodnia czesc polski oraz besarabie. Jednakze 22 czerwca sami zostali zaatakowani przez Niemcow.
Przeczytaj w poprzednim poscie o co mi chodzilo w ym porownaniu. Chociarz moze filmowe z Hansem Klosem pozwoli ci to lepiej zrozumiec. Mianowicie Hans jest oficerem nimieckim i wg ciebie to wazy o jego osobie i nie jest wazne to ze tak naprawde jest on polskim agentem.
max.pl:
Hans Kloss - Polakiem i był, ale czy polskim agentem ????
Infulat:
--- Quote ---max.pl :
--- Quote ---plonek :
O ile sie nie myle to Rommel nie byl sadzony bo popelnil samobujstwo.
Trochę sie mylisz.
Adolf Hitler zdecydował o zgładzeniu Rommla po cichu i bez wcześniejszej rozprawy sądowej. Rozkaz wykonał generał Wilhelm Burgdorf. Zmusił Erwina Rommla w październiku 1944 do zażycia cyjanku potasu (lub, wg innej wersji, do samobójczego strzału z pistoletu). Niemiecką opinię publiczną poinformowano, że Erwin Rommel zmarł w wyniku ran odniesionych w wypadku. W celu zatuszowania morderstwa, wyprawiono mu pogrzeb państwowy ze wszystkimi honorami, na który jednak nie przybyli najwyżsi urzędnicy NSDAP.
--- End quote ---
Rozumiem, że Rommel nie był sądzony (w procesie norymberskim), bo popełnił samobójstwo. Nie było sądu więc formalnie nie jest uznany za zbrodniarza.
Guz, co najwyżej dostałby obniżenie oceny za brak przecinka i ew. za złą stylistykę, bo tylko tego brakuje żeby poprawnie zrozumieć to zdanie.
Guz :
Wprawdzie Rosjanie byli napadani, ale na mocy paktu Ribentrop-Molotow wcielili Litwe, Estonie, Lotwe, Besarabie a takze udowodnili swiatu ze maly kraj jak finlandia moze sie bohatersko bronic.
W sumie ZSRR bezpośrednio zostało napadnięte tylko raz właśnie przez Niemcy. Mało mnie to wzrusza, bo 1. sami stworzyli tą sytuację 2. Stalin chciał zrobić to samo tzn. napaść na swojego dotychczasowego sojusznika.
Rommel nie był nazistowskim oficerem, bo nie było nazistowskiej armii, ani hitlerowskiej. Nazizm i hitleryzm odnoszą się do sfery idei, konkretnie niemieckiego narodowego socjalizmu, armia była niemiecka, niewątpliwie część żołnierzy było nazistami, ale nie uogólniajmy tego na całość. Czy wszyscy polscy żołnierze interweniujący w Czechosłowacji w 1968r. byli komunistami? Czy całe społeczeństwo w PRL też było komunistami, śmiem twierdzić, że w Armii Czerwonej też nie wszyscy byli komunistami.
Wielu Niemców było zafascynowanych Hitlerem, i nie tylko Niemców, podobnie jak w Polsce Piłsudskim do dzisiaj. Tak jak napisałem wcześniej, patrzymy z perspektywy 60 lat i zbrodni popełnionych z rozkazu, czy inspiracji Hitlera i jego przybocznych. W 1938 czy 39 roku Hitler był dla Niemców człowiekiem, który wyprowadził Niemcy z upokorzenia I w. świat., bo przegrana była dla Niemców upokorzeniem (zobaczcie gdzie przebiegała linia frontu na koniec wojny), wyprowadził kraj z kryzysu, na dodatek zgodnie z metodami niejakiego Keynesa, na którym również wzorował się F.D Roosvelt tworząc "New Deal", wprowadził do europejskiej polityki jako mocarstwo, chyba nie jest tak trudno zrozumieć zafascynowanie Niemców takim przywódcą.
--- End quote ---
max.pl:
Formalnie nie miał procesu i nie został skazany za zbrodnie wojenne. Nie zmienia to faktu, ze postać- już historyczna jaką jest Rommel - została poddana ocenie. I uwierz mi na słowo - a jak nie to poczytaj książki o III Rzeszy i ich czołowych przywódcach, a o samym Rommlu jest kilka ciekawych pozycji -" bohaterem pozytywnym on nie jest " - nie oceniam jego kunsztu żołnierskiego - ale biorę pod uwagę całe jego życie.
PS. Do tego
bo nie było nazistowskiej armii, ani hitlerowskiej. Nazizm i hitleryzm odnoszą się do sfery idei, konkretnie niemieckiego narodowego socjalizmu, armia była niemiecka, niewątpliwie część żołnierzy było nazistami, ale nie uogólniajmy tego na całość.
*04.02.1938 roku Hitler ogłasza się głównodowodzącym Wehrmachtu. Odtąd żołnierze niemieccy składają przysięgę na wierność Führerowi.
* Waffen SS ślubowano wierność wyłącznie Hitlerowi, a nie państwu lub konstytucji
Powiedzenie armia hitlerowska czy nazistowska ma swoje uzasadnienie.
Infulat:
Chodziło mi tylko o doprecyzowanie wypowiedzi Plonka, takie mam zboczenie że lubie rozumieć co inni chcą powiedzieć nawet jak się z nimi nie zgadzam. Nie zamierzam oceniać Rommla jako człowieka, bo za mało o nim wiem, nie jest dla mnie bohaterem, bo osobiste symapatie mam po drugiej strony barykady, co nie zmienia faktu, że według mnie bezzasadne jest wrzucanie go do jednego worka razem z ewidentnymi zbrodniarzami III Rzeszy.
P.S.
Przypominam, że Rommel funkcjonuje tu tylko jako przykład nicka, który zasługuje bądź nie, na jakąś formę kary.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version