Linia frontu > Serwery Red Orchestra
Czy Przeszkadzają Ci nicki związane ze zbrodniarzami wojennymi?
max.pl:
--- Quote ---plonek :
O ile sie nie myle to Rommel nie byl sadzony bo popelnil samobujstwo.
Trochę sie mylisz.
Adolf Hitler zdecydował o zgładzeniu Rommla po cichu i bez wcześniejszej rozprawy sądowej. Rozkaz wykonał generał Wilhelm Burgdorf. Zmusił Erwina Rommla w październiku 1944 do zażycia cyjanku potasu (lub, wg innej wersji, do samobójczego strzału z pistoletu). Niemiecką opinię publiczną poinformowano, że Erwin Rommel zmarł w wyniku ran odniesionych w wypadku. W celu zatuszowania morderstwa, wyprawiono mu pogrzeb państwowy ze wszystkimi honorami, na który jednak nie przybyli najwyżsi urzędnicy NSDAP.
A co do samej postaci Rommla.
Nigdy nie należał do partii nazistowskiej, lecz był entuzjastycznym zwolennikiem Hitlera od początku istnienia ruchu, pełniąc funkcję instruktora wojskowego Hitler-Jugend, a później eskorty przybocznej Fuhrera podczas inwazji sudeckiej i kampanii Polskiej. Prawdopodobnie zasiadłby na ławie oskarżonych procesu norymberskiego - obok Alfreda Jodla, Ericha Raedera, Karla Dönitza, Wilhelma Keitela i innych. Jeżeli, nie tam byłby osądzony - to zapewne w odrębnym procesie tuż po wojnie . Był wybitnym strategiem i świetnym dowódcą , bardzo lubianym wśród swoich żołnierzy - ale nie zmienia to faktu , ze był feldmarszałkiem armii nazistowskiej.
--- End quote ---
Guz:
--- Quote ---Tomciaz_PL :
(...)Ja z kolei sprzeciwiam się włączaniu Rommla do grona nie_wiadomo_jak_niewinnych_nielicznych_generałków_niemieckich. Bo jakby nie było - walczył dla Hitlera. I to jest jego podstawową winą.
--- End quote ---
Pilsudzki walczyl po stronie panstw centralnych podczas IWS czyli idac twoim tropem jego tez nalezalo by skreslic za to ze wlaczyl po stronie tych "zlych" a to ze jego celem bylo utworzenie niepodleglej polski ma drugorzedne znaczenie.
[/quote]
Guz - 1. Ale mimo wszystko Rosjanie (pardon - Sowieci) byli NAJEŻDŻANYMI.
--- End quote ---
Ktos mowi ze nie byli? Moim i Infulata zdaniem polityke ekspansywna prowadzili duzo wczesniej niz nazistowskie niemcy.
4. Jest różnica pomiędzy podbojem a zjednoczeniem.
--- End quote ---
Masz racje rosjanie w 1939 zjednoczyli braterskie narody bialoruskie, ukrainskie, lotewskie, estonskie czy litewskie pod wspolnym sztandarem
max.pl:
[quote]Guz :
Pilsudzki walczyl po stronie panstw centralnych podczas IWS czyli idac twoim tropem jego tez nalezalo by skreslic za to ze wlaczyl po stronie tych "zlych" a to ze jego celem bylo utworzenie niepodleglej polski ma drugorzedne znaczenie.
Piłsudski - nie te czasy nie ta historia, i co ważniejsze jest ogromna różnica pomiędzy I i II wojną światową. Porównywanie Piłsudskiego z Rommlem jest chybione.
Guz:
--- Quote ---max.pl :
Piłsudski - nie te czasy nie ta historia, i co ważniejsze jest ogromna różnica pomiędzy I i II wojną światową. Porównywanie Piłsudskiego z Rommlem jest chybione.
--- End quote ---
Porownanie mialo tylko i wylacznie pokzac sposob w jaki mysli Tomciaz, a wiec walczyl po stronie tych "zlych" wiec byl zly. Prawda jest taka sadzeni sa tylko przegrani. Po za tym nie mozna postrzegac ludzi przez pryzmat tego w jakich byli organiacjach etc tylko przez to jakimi byli ludzmi. Przyklad wspolczesny - Maschadow dla rosjan jest on terrorysta natomaist dla czeczencow bojownikiem wolnosciowym.
Tomciaz_PL:
--- Quote ---Guz :
--- End quote ---
Guz, o czym Ty do mnie rozmawiasz? Przekabaciłeś całkowicie moją myśl! Porównujesz nazistowskiego oficera do marszałka Piłsudskiego? W czasach I WŚ w Niemczech o nazizmie nikt nie słyszał! Użyj innych przykładów, aby przekonać mnie do swoich racji, bo teraz Ci to nie wyszło.
--- Quote ---Guz :Ktos mowi ze nie byli? Moim i Infulata zdaniem polityke ekspansywna prowadzili duzo wczesniej niz nazistowskie niemcy.
--- End quote ---
Uzupełnienie:
--- Quote ---Guz :
Rosjanie byli napadani ale na mocy paktu Ribentrop-Molotow wcielili Litwe, Estonie, Lotwe, Besarabie a takze udowodnili swiatu ze maly kraj jak finlandia moze sie bohatersko bronic.
--- End quote ---
To w takim razie o co Ci chodziło z paktem Ribentropp-Mołotow? Napisałem że ZSRR było najeżdżane, a Ty mi wyjeżdżasz z paktem... nie rozumiem :con. Na maturze dostałbyś notkę "praca niezgodna z tematem" :p
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version