Linia frontu > Serwery Red Orchestra

Czy Przeszkadzają Ci nicki związane ze zbrodniarzami wojennymi?

<< < (5/15) > >>

Alex:

--- Quote ---Wawer :

...
A wspomniany przez Guza Wermacht to naprawdę niezłe łosie. Na zdjęciach wyglądają jak hitlerowcy pełna gębą.

--- End quote ---

Typowi neonaziści marzący o IV Rzeszy. Szybko zapomnieli jak chołota ze wschodu dupy ich dziadkom zjechała.

Wystarczy, że będzie zakaz używania jako xywek nazwisk postaci jednoznacznie kojarzących się ze zbrodniami wojennymi. Hindenburg, von Jungingen, Stirlitz komu takie nicki będą przeszkadzać?

Tomciaz_PL:
1. Hę? Sugerujesz, że Rosjanie nie byli napadani? WOW! Co prawda swoje pomysły na wygląd przyszłej Europy też mieli (vide symulacje 1940/1941), ale fakt jest faktem.
2. Tu się zgodzę. Prawda - zadziałał Kodeks Hammurabiego, a potem Prawo Silniejszego, ale cóż... Uważam, że Niemcy dostali to, na co zasłużyli (wyłączając ludność cywilną, chociaż ta TEŻ nie jest bez winy. Na początku wojny ponad 90% Niemców otwarcie deklarowało poparcie dla Hitlera).
3. Tutaj też masz rację, chociaż połowiczną. Ta sprawa to bardzo dyskusyjny temat.
4. Kwestia ludzkiej mentalności i pojmowania rzeczywistości, np.  Piłsudski nie chciał władzy nad światem :p.

Guz:

--- Quote ---Tomciaz_PL :
1. Hę? Sugerujesz, że Rosjanie nie byli napadani? WOW! Co prawda swoje pomysły na wygląd przyszłej Europy też mieli (vide symulacje 1940/1941), ale fakt jest faktem.

--- End quote ---

Rosjanie byli napadani ale na mocy paktu Ribentrop-Molotow wcielili Litwe, Estonie, Lotwe, Besarabie a takze udowodnili swiatu ze maly kraj jak finlandia moze sie bohatersko bronic.

2. Tu się zgodzę. Prawda - zadziałał Kodeks Hammurabiego, a potem Prawo Silniejszego, ale cóż... Uważam, że Niemcy dostali to, na co zasłużyli (wyłączając ludność cywilną, chociaż ta TEŻ nie jest bez winy. Na początku wojny ponad 90% Niemców otwarcie deklarowało poparcie dla Hitlera).

--- End quote ---

Wiesz w rosji sowieckiej oficjalnie poparcie dla stalina wynosilo 100% a jezeli ktos byl przeciw to nie dlugo. Po za tym jakie kolwiek dzialania militarne skierowane przeciwko ludnosci cywilnej to barbarzynstwo, i nie wazne czy dopuszczamy sie go "my" czy nasi wrogowie. Ponadto duza czesc osob zwiazana z III rzesza wspolpracowala po wojnie zarowno z krajami na zachod i na wschod od nas np. wspomniany wczesniej Klaus Barbie.

4. Kwestia ludzkiej mentalności i pojmowania rzeczywistości, np.  Piłsudski nie chciał władzy nad światem :p.

--- End quote ---

Nad swiatem moze nie ale z tego co gdzies wyczytalem byly plany stworzenia mocarstwa w europie wschodniej - republiki baltyckie i czechoslowacja. Szczegolow nie pamietam i byc moze to co mowie to stek bzdur ale we wszystkim jest troche prawdy. Inny przyklad - Finlandia, myslsiz ze czemu kraj wspolpracowal z niemcami? Nie dla tego ze uwazali wyzszosc rasy aryjskiej nad innymi tylko dla tego ze chcieli odzyskac ziemie utracone podczas wojny zimowej. Nie mozna zapominac ze okres miedzy wojenny to okres rzadow autorytarnych i poglad ze taki sposob jest najlepszy byl obecny na calym swiecie.

PS. Ponawiam swoj apel do desperata o zmiane awatara powod masz w pierwszym poscie.

Infulat:
1. Sugeruję, że sowiety (jeszcze raz zwracam uwagę, że używanie nazw Rosja i Rosjanie w stosunku do ZSRR jest co najmniej niewłaściwe) są odpowiedzialne za wybuch II w.świat. w równym stopniu co Niemcy, że prowadzenie przez nich działania zarówno bojowe jak i okupacyjne są porównywalne ze zbrodniami niemieckimi, a nadto tacy "bohaterowie" jak Żukow to na zachodzie chyba by pod sąd wojenny poszli za marnotrawienie własnych wojsk.
Pomysły co do kształtu co najmniej Europy to mieli od 1917 do 1989 (wcześniej niż Hitler), a nie 1940/41 to z tego pomysłu wpadli do nas pod Warszawę w 1920r.
Przede wszystkim chodzi mi o to, że ZSRR należało do obozu aliantów, Ty przeciwstawiasz złym Niemcom, dobrych aliantów, ja jakoś nie umiem wyobrazić sobie tej dobroci u sowietów, a i do innych mam wątpliwości, więc podważam bezkrytyczny podział na dobrych i złych, szczególnie w odniesieniu do konkretnych osób, które są "dawcami" ksywek.

Tomciaz_PL:
Dlaczego wpierasz mi coś, czego nie powiedziałem? W którym miejscu rozgraniczyłem dobrych aliantów i złych Niemców? Gdzie napisałem, że Rosjanie są dobrzy (ba, stwierdziłem nawet ZUPEŁNIE co innego)? Jeżeli chodzi o symulację, to był plan ekspansji na kraje europejskie (w pierwszej kolejności na Niemcy), więc jakiś związek z wyglądem Europy to ma. Ja z kolei sprzeciwiam się włączaniu Rommla do grona nie_wiadomo_jak_niewinnych_nielicznych_generałków_niemieckich. Bo jakby nie było - walczył dla Hitlera. I to jest jego podstawową winą.

Guz - 1. Ale mimo wszystko Rosjanie (pardon - Sowieci) byli NAJEŻDŻANYMI.
         4. Jest różnica pomiędzy podbojem a zjednoczeniem.

Rzekłem!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version