Linia frontu > Serwery Red Orchestra
Czy Przeszkadzają Ci nicki związane ze zbrodniarzami wojennymi?
Infulat:
Demagogia (gr. demos lud, agogos wiodący, prowadzący) - wpływanie na opinię publiczną poprzez działanie obliczone na łatwy efekt, poklask.
Demagogia rozwinęła się już w starożytnej Grecji, lecz pierwotnie miała nieco inne niż współcześnie znaczenie. Po grecku znaczy to "prowadzący lud". Nazywano tak doskonałych mówców potrafiących wpływać na decyzję zgromadzenia ludowego.
Współcześnie oznacza to kłamanie na rzecz wygranej w wyborach lub schlebianie wyborcom, np. rozdawanie kiełbasek. Za demagogię uważane są kłamstwa, składanie popularnych i efektownych, ale nie dających się spełnić obietnic (populizm) albo składanie obietnic bez intencji ich realizacji, schlebianie masom, szukanie kozła ofiarnego, stosowanie nielogicznych, ale przekonujących argumentów.
Dualizm Państwa Osi - źli, Alianci-dobrzy to nie jest demagogia!? Alianci tzn. również Stalin i sowieci to są ci dobrzy!? Demagogią jest porównanie Boga do dowódcy aliantów, a Szatana do dowódcy Niemieckiego, nie samo porównanie Boga do Szatana, bo to jest uprawnione. Wojna jest jedynie kontynuacją polityki innymi środkami jak napisał Clausewitz i działania państw w trakcie II w. świat. świetnie się wpisują w ta maksymę, i ma to bardzo mało wspólnego z rozgraniczeniem dobro-zło, moralne-niemoralne itp.
P.S. Desperat=> na innym forum, gość dostał bana za ten obrazek :)
Guz:
@plonek:
Wiesz klanow o niezbyt szlachetnych nazwach jest/bylo wiecej - wegierskie LSSAH oraz niemiecki Wehrmacht.
Nie rozumiem tomcaiz czemu na sile chesz wszystko podzielic na dobro i zlo? I o ile w przypadku IIWS sytuacja dla nas Polakow jest oczywista to jednak niezapominajmy ze Rommel i inni dowdcy - nie zbrodniarze. Mieli rozkazy z gory i musieli byc im posluszni. Po za tym amerykanie czy brytyjczycy tez nie sa tacy biali - naloty terorystyczne skierowane na niemieckie miasta. Po za tym jak napisales Rommel "walczyl" czyli mozemy po jego smierci majac troche materialow na jego temat okreslic czy byl zbrodnairzem czy nie. Wg mnie nie, co prawda walczyl po drugiej stronie ale jakie to ma znaczenie? Nie on ta wojne rozpoczal i nie on ja skonczyl po za tym nie dopuscil sie zbrodniczych czynow skierowanych przeciwko ludnosci cywilnej.
Wawer:
--- Quote ---plonek :
nkvd gra w ladderku i jakos nikt ich nie sadzi za to ze maja taki tag
--- End quote ---
Mnie to na przykład mocno wkurza.
A wspomniany przez Guza Wermacht to naprawdę niezłe łosie. Na zdjęciach wyglądają jak hitlerowcy pełna gębą.
Guz:
--- Quote ---Wawer :
Mnie to na przykład mocno wkurza.
A wspomniany przez Guza Wermacht to naprawdę niezłe łosie. Na zdjęciach wyglądają jak hitlerowcy pełna gębą.
--- End quote ---
Widze ze nie tylko ja zajzalem no fotke pana o nicku Straati ;)
plonek:
Tu sie z toba zgodze bo Rommel bral udzial w wojnie tak samo jak i alianccy dowodcy. Takie nicki mi nie przeszkadzaja. Ale jak ktos gra z nickiem czlowieka ktory kazal palic ludzi w piecu albo mowil ze jakby mial na kazdych 30-stu Polakow ktorych kaze rozstrzelac podpisywac wyrok to nie starczyloby lasow to chyba widac pewna ruznice , bo przeciez nie kazdy Niemiec to zbrodniaz...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version