Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Pojazdy
Tygrys
Guz:
Assasin nie rozumiesz ze czolg to wiecej niz kupa stali na gasienicach z dzialem? Czolgi byly kontrulowane pod rozne sytuacje i tak np radziecki T-26 dosc szybko zostal wyparty z armi czerwonej, ale w finskiej armi sluzyl dosc dlugo i co wiecej cieszyl sie dosc dobra opinia. Zreszta nie da sie powiedziec jaki czolg byl najlepszy, tak samo jak nie powiesz jaki film czy ksiazka jest najlepsza bo w swoim gatunku znajduje sie kilka jak nie kilkadziesiat rownie dobrych pozycji. Zreszta brakuje nam kompetencji - watpie by ktos z nas mial mozliwosc walki w ktoryms z takich pojazdow. Ogolnie idea czolgow ciezkich okazala sie slepa uliczka rozwoju pojazdow pancernych ale to juz zupenmie inna kwestia
asn:
zawsze możemy powierzchownie ocenić maszyny.
NiKuTa:
Nie da się zrobić takiej powierzchownej oceny zrobić. Każdy będzie miał swoje zdanie, Każdy ma tez inne priorytety. Ja np. nie stawiam na masową produkcje czołgu. Dla mnie ważniejsze jest jak zaawansowany technicznie był czołg.
Poza tym co to za kryterium:
Armatę (prędkość wylotowa pocisku i kaliber !!!nie bierzemy pod uwagę pocisków wolframowych!!!) - a to niby czemu, Niemcy produkowali, ulepszali istniejące pociski mieli ich wiele i to różnych rodzajów. To tez świadczy o tym czy działo było dobre czy bardzo dobre. Poza tym prędkość wylotowa to nie wszystko, Ważne jest też celność działa, szybkoszczelność, i wiele, wiele innych czynników.
Guz zauważył jedną rzecz. czołgi były konstruowane do swoich zadań. Zwróć uwagę na początek wojny. Np Francuzi i Niemcy. Francuskie czołgi miały mocniejsze pancerze, większe działa, było ich większa liczba. Francusie stawiali na wojnę pozycyjną. Niemieckie czołgi natomiast były znacznie lżejsze od francuskich, słabiej uzbrojone, opancerzone, ale za to szybkie, mobilne, dobrze dowodzone. Pomimo tego ze były gorsze od francuskich, bardziej się przydały Niemcom, Zrobiły to do czego zostały skonstruowane czyli do Blitzkriegu. Efekt znany. Niemcy pokonali Francję i to dość szybciutko :].
asn:
Alianci używali raczej pocisków kumulacyjnych a ja chciałem "wyrównać" szanse. Francuzi mieli także szybki lekki czołg Renault. Francuzi nie mieli tak dobrej taktyki jak Niemcy... Większość czołgów rosyjskich było robionych raczej jako jednostki uniwersalne, ale szwabskie maszyny faktycznie miały mieć jedno zadanie, choć były wykorzystywane także do innych operacji. Kończąc temat nie zgadzam się z tobą ramzes ze Tygrys to najlepszy czołg IIww i dojdźmy wspólnie do wniosku ze nie ma czegos takiego jak najlepszy czołg.
Guz:
Francuskie czolgi uniwersalne? Czolgi te sa najlepszym przykladem do roznic w okresie miedzy wojennym co do przeznaczenia czolgow. Czolgi te mialy miec jasno okreslona role a mianowice wsparcie piechoty wiec nie musialy byc szybkie (w koncu piechota nie potrafi chodzic 30km/h) a wlasnie psoaidaly stosunkowo dua sile ognia i opancerzenie.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version