Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Między nami żołnierzami
Czy odnosisz wrazenie, ze...
J@hoo:
Fajna dyskusja podoba mi się :)
Moje podkrślam moje zdaniemoże być bardzo dla niektórych bulwersujące, otóż:
Gry wojenne z udziałem w szczególności dwóch państw które przyczyniły się do ropoczecia tej wojny jest samo w sobie złe. Nie mniej jednak, gdyby nie te fakty historyczne, to dzisiaj gralibyśmy w gry wojny Napoleońskiej lub innych rycerskich wyczynów. Ruscy święci nie są tak jak i niemcy.
Osobiście lubię grać niemieckimi wojskami, ponadto uważam, iż umundurowanie wojsk niemieckich III rzeszy było i nadal dla mnie jest piękne. Niektóre wypowiedzi wodza (Adolfa) też mi się podobają, ale czy to znaczy że wspieram ideologię nazistowską? - wydaje mi się że nie. Zbrodnie wojenne to temat odrębny i wydaje mi się że nie czas i miejsce do poruszania tego tematu na forum - tym forum. Ruscy tez mordowali np. KATYŃ się kłania. Czy to oznacza że grający ruskimi to też sa ludzie o zwichrowanej psychice?, hm wydaje mi się że nie. P.S. wujek (nie bierz tego do serca) gdyby prawo zezwalało na noszenie munduru z okresu III rzeszy, byłbym pierwszym który by taki mundur założył na bal przebierańców, a o facjatę bym się nie bał. Niestety nie wszyscy NIEMCY byli zbrodniarzami np. wcielono mojego wujka do armii niemieckiej wbrew jego woli, niestey zginął pod Stalingradem w randze oficera, i to właśnie nie oznacza że był zbrodniarzem, miał wybór żyć albo zabijać żeby przeżyć. Z jego listów, jak również opowieśbi mojej babcie jego siostry wynika, że był człowiekiem, i to człowiekiem dobrym. Natomiast z tej przeczytanej dyskusji wynika, że wszyscy sa ładowani do jednego worka !!!.
Na koniec mam pytanie, otóż:
Skoro uważacie, ża ów wojna była zła, ginęli ludzie (masowo słowianie i żydzi) to do jasnej cholery DLACZEGO GRACIE W TE GRY????????? dlaczego utożsamiacie się z żołnierzem ktrórego wybraliście do walki? dlaczego gracie zbrodniarzami wojennymi?, czy samo w sobie to nie jest chore?, dlaczego klany wybierają nazy jednostek histrycznych? czy to nie jest wspieranie nazistowskich poglądów?
Do zobaczyska na polu walki
YankeSmgn:
--- Quote ---J@hoo :
Skoro uważacie, ża ów wojna była zła, ginęli ludzie (masowo słowianie i żydzi) to do jasnej cholery DLACZEGO GRACIE W TE GRY????????? dlaczego utożsamiacie się z żołnierzem ktrórego wybraliście do walki? dlaczego gracie zbrodniarzami wojennymi?, czy samo w sobie to nie jest chore?, dlaczego klany wybierają nazy jednostek histrycznych? czy to nie jest wspieranie nazistowskich poglądów?
Do zobaczyska na polu walki
--- End quote ---
Bo to jest tylko gra ? A nie prawdziwa rzeczywistosc.
Ja to tak odbieram. Gram bo lubie, a kim to mi kolo nosa lata.
J@hoo:
--- Quote ---YankeSmgn :
Bo to jest tylko gra ? A nie prawdziwa rzeczywistosc.
Ja to tak odbieram. Gram bo lubie, a kim to mi kolo nosa lata.
--- End quote ---
No własnie YankeS wszystko wyjaśnił :) BO TO JEST GRA i po to są gry aby w nie grać :)
P.S.
max.pl bardzo chętnie przeczytałbym twoją pracę magisterską jeślibyś mógł ją oczywiście mi przesłać czy drogą elektroniczną czy też pocztą na mój koszt. Oczywiście nio opublikuję żadnego słowa czy też wyrazu z twojej pracy, poprostu iteresuje mnie ten temat i chciałby się wgłębić w niego dla własnego "ego". adres e-mail jest w moim profilu, a nr gg widoczy.thx.
wujek|T3N54MC024W523:
J@hoo zgodze sie z Toba w wielu kwestiach heh no i pecha masz, ze prawo chyba nie zezwala na noszenie takich mundurkow:P moze jakbys wykrzykiwal na serwerach jude raus to bylby to argument za dolaczeniem Twej osoby do podmiotu tego watku i wrzucenie do wspomnianego worka, na szczescie jednak tak nie jest:P
wcale nie niestety co stety ze nie wszyscy niemcy to zlo wcielone, nosz nie badzmy az tak generalizujacymi dyskutantami, po prostu trzeba czasem pewne pojecia uogolnic i ufac, ze odbiorca sobie przefiltruje nalezycie nadana tresc, bo jesli sie roztkliwiwac na starcie nad szczegolami to ksiazki by pisac a nie wzglednie krotkie posty na forum:)
maly offtop: moj dziadek (zyje do dzisiaj) zostal w austrii przykleszczony, podal sie za niemca i uniknal obozu pracy (nie mylic z obozem zaglady;) ) bo zna perfekt niemiecki, jeszcze dali mu piekne ciuszki na podroz do domu i w ten sposob wydostal sie z austrii na niemieckich papierach, zrobil niemcow w bambuko i chwala mu za to, przyjechal do polski i wrocil do domu, o malo go wies nie zlinczowala bo mial na sobie niemieckie ciuchy:P nie kazdy niemiec zly jest, na to wszystko akurat mam okazje sie wypowiadac o hitlerowcach bo akurat takie losy wojny ze chcac nie chcac nawet bedac dzieckiem mialem okazje poznac pewne starsze malzenstwo niemieckie, gdzie zona wychowywana byla w hitler jugend... i byla to najwredniejsza baba jaka w zyciu znalem, do tego wszystkiego ukradla nam z domu kilka historycznej wartosci zdjec jak np zdjecie babci przed parkiem Wilsona w poznaniu, gdzie widniala tabliczka 'polakom i psom wstep wzbroniony', do tego zachowywali sie naprawde jak rasa panow i w ogolnosci nienajlepsze po nich wrazenie zostalo, mimo iz nie nosili broni:P po prostu nie lubie hitlerowcow i to nie jakas ideologia co po prostu zyciowe doswiadczenie:)
podkreslam temat watku: nacjonalistyczne i rasistowskie zachowania na serwerach:) ja potepiam i podtrzymuje swoje wywody;)
MK pewnie niezle sie zdziwi jak zajzy co tu sie rozpetalo po jego poscie:P
J@hoo:
Hm... najgorsze jest to że całkowicie odbiegłem od tematu postu MK :). No to teraz spróbuję wypowiedzieć się na przedmiotowy post. FOR YOU MK :
Drogi graczu MK hehehe .... fajnie to brzmi, jestem jednym z wielu graczy, który niestety na swoja i mojej rodziny niekorzyść przedkładm wolny czas na zabawę przed komputerem. W zasadzie mogę szczerze powiedziec, że większość swojego wolnego czasu spędzam wśród graczy z całego świata, nie tylko grając w RO, ale również w AA, MoHa, CoDa na ogólnodostępnych serwerkach. Posiadam równiez duży bagaż doświadczeń jako gracz klanowy, w związku z powyższym miałem styczność, powiedziałbym przyjemność gry z graczami z poza granicy naszego kraju. Grając w rózne gry na lanie znalazłem się niejednokrotnie z faktem nietolerancji zarówno rasowej, jak równiez zachowań rasistowskich itp. Niestety ideologia którą stworzył A.Hitler do dzisiejszych czasów trwa. Wilokrotnie zostałem wyrzucony z serwera wyłącznie za nick. Nick z końcówką PL. Dlatego w RO mam ksywkę J@hoo. Na początku miałem J@hoo_PL niestety i w RO często przytrafiał mi się KICK w szczgólności na serwerach NIEMIECKICH, a nawet rosyjskich za tą końcówkę. Po zdjęciu końcówki z nicka problem znikł. Hasło "jude" "fuc...ing jude" itp. występuje bardzo często. Myślę, że większość graczy wypisujących to hasełko lub inne obelgi, nie mają "docelowo" chęci obrażenia lepszego od siebie przeciwnika ( bo pragnę zauważyć, że owe hasła zostają wypisywane przez graczy, którzy zginęli lub często giną z "rąk" tegoż samego przeciwnika), jest to działanie wyłacznie pod wpływem emocji, wytworzonej adrenaliny. W rzeczywistośći myśle, że rzucający takimi hasełkami to zwykły przyzwoity obywatel. Zatem wniosek jest jeden gracze zagraniczni, jak równiez i My Polacy maja sklonnosc do rasistowskich , nacjonalistycznych zachowan podczas gry, podkreślam podczas gry, gdyz jest to uwarunkowane zaangażowaniem w rywalizację tym samym wytwarzeniem u nich na tyle adrenaliny, że szala przechyla się ku skłonnościon dalekoidącym od racjonalistycznych myśłi. Gry o tematyce II wojny światowej zawsze będa wywoływały w śród graczy zachowania o skłonnościach rasistowskich itp. Proste pytanie: Czy nie zdarzyło Ci się w trakcie gry powiedzieć słów choćby do monitora np. "cholerny rus", "przeklęty szkop" itp.? bo mi się zdarzyło. Grając w kalnie wielokrotnie usłyszałem przez TS-a hasła od klanowiczów ( w szczególności grając w Americas Army) "jebany irakijski żyd", lub żydowskie boty, lub " patrz giną boty jak pod murem w oświęcimiu". W MoHa także grałem w klanie, tam natknąłem się na stworzony klan (wydaje mi się samych nazistów), którzy w trakcie gry więcej pisali wyzywając graczy niż grali, zatem net daje ogromne pole do popisu zarówno rasistom, nazistom, nacjonalistom, jak równiez zwykłym ludzikom :) którym udziela się klimat gry i w niekontrolowany sposób wypisuja lub tez mowia rzeczy, za które by napewno przeprosili.
Powiem szczerze że odłożyłem grę AA na bok, pomimo dużych sukcesów i osiągnięć na arenie tej gry, gdyz psychicznie niewytrzymywałem i strasznie sie unosiłem, wyzywałem innych graczy oraz zatracałem świat rzeczywisty od świata wirtualnego. Obecnie gram ale nauczyłem się odróżniać rzeczywistość od świata wirtualnego, tym samym staram się panować nad emocjami i w chwili obecnej moja zonka nie wysługuchje obelg typu, cholerny żyd, rus, szkop, zydowski kmiotek, podludź itp. co nie zmienia faktu, że w śród graczy jest wiele nazistów i osób o podobnych skłonnościach. Czasami, wyłączając komputer po ciężkim boju wydaje mi się że moje zachowanie w ogóle nie odbiegało od pogladów nazistowskich, czy rasistowskich. Nie chę mówić ile razy pomyślałem "cholerny murzynie dorwę cię" - przecież to typowy przykład rasistowskiego zachowania !.
Prosze mnie źle nie zrozumieć moje poglądy są dalekoidące od opisywanego problemu. Poprostu emocje, adrenalina, chęć rywalizacji wzbudza niejednokrotnie we mnie zachowania jak w temacie postu MK, natomiast nie skłania mnie do zmiany poglądu na te tematy. JESTEM ANTY rasista czy też nazista, hehehe ale lubię jednak ten okers i ich mundurki, lubie kolekcjonowac odznaczenia III rzeszy.
Pozdrowionka
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version