Ogólnie o grze Red Orchestra 2: Heroes Of Stalingrad - Bohaterowie Stalingradu > Mapy
RO2 vs rzeczywistość (w 1942)
Radzisław:
Zanim każesz mi sie zapoznawać z odpowiednią literaturą podaj mi ją, mam nadzieję że nie opierasz się na jakiś danych udostępnionych przez google ;) (bo może czytamy całkiem co innego)??Łatwo rzucić post na forum z cyferkami i z myślą "o teraz mu pokazałem".Ja chce wiedzieć gdzie trafił Mkb? Bo podane przez ciebie liczby,mogą być przesadzone, a i one są kroplą w morzu potrzeb. Prawda jest taka ,że w nowym Ro spotkamy więcej Mkb niż Mp 40( Pm masowo produkowany praktycznie do końca wojny),to są te realia ? Rozumiem że chcesz bronić nad wyraz,wybujałą fantazję twórców, ale podaj konkretne przykłady(literaturę ,chętnie poczytam przy odrobinie czasu)! Pozdrawiam
Edit: I nie twierdzę,że tych karabinów nie było!Tylko ilość jaka jest dostępna w grze,jest za duża. Idąc rozwiązaniem twórców,można pomyśleć że podstawą niemieckiego piechura w 42 roku.Są w przeważającej mierze karabiny półautomatyczne i prototypy.Tyle w tym temacie z mojej strony.
Bohun:
Na drużyne przypada 2 szturmowców a tylko oni mają mkb42. Czy sie myle? Bo czasami mam wrażenie, że więcej gości biega z tą bronią po mapie, ale może podnoszą czy co?
anonim.pl:
Nie zawsze , czasami jest ich nawet sześciu.
Prawda jest taka że twórcy poszli na łatwiznę i modele z pierwszej części przystosowali do drugiej części. Jedyna broń która została stworzona od zera to stacjonarny ckm rosyjski.
Tradytor:
Już podczas odpalania gry widzimy pewną fantazję gdzie niemiecki żołnierz trzyma w łapach karabinek Mkb-42(jednak wolę nazwę końcową STG) z nałożonym bagnetem co jest fantazją bo do tej broni nie było bagnetu.
Molnar:
--- Quote from: Tradytor on 26 September 2011, 09:09:46 ---Już podczas odpalania gry widzimy pewną fantazję gdzie niemiecki żołnierz trzyma w łapach karabinek Mkb-42(jednak wolę nazwę końcową STG) z nałożonym bagnetem co jest fantazją bo do tej broni nie było bagnetu.
--- End quote ---
W lipcu 1942 powstaje karabinek samoczynno-powtarzalny MKb42(H). 3 lipca zaczynają się testy na poligonie w Döberitz i 9 lipca w Kummerdorf. Po próbach wskazano elementy wymagające modyfikacji (np. konieczność dodania klapki zabezpieczającej okno wyrzutnika łusek przed zapiaszczeniem, podstawę celownika optycznego, osady bagnetu) i od listopada 1942 przystąpiono do produkcji seryjnej ( w sumie do września 1943 oddano do użytku ~12 tyś. sztuk). Masowa produkcja seryjna nie doszła do skutków z powodów... politycznych.
MKb42(H) jak ma być w grze to tylko na mapach zimowych i w ilości sztuk 1, zakładając, że w jakiś 'magiczny' sposób znalazł się w Stalingradzie, co pewnie jest na 99,9% bajką.
źródło Militaria XX w. Nr 4(11)/2009
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version