Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Między nami żołnierzami
Co byście chcieli zmienić w grze ?
Robson:
Fakt, wysiadanie/wsiadanie można by wydłużyć,
Bo czasem z tego korzystam i gdy siedze w czołgu i widze że leci we mnie pocisk, to szybko wysiadam z pojazdu, i szpulka w krzuny :D :D
"Panzer" Meyer:
Takie pomysły jak obsadzanie wrogich czołgów i pojazdów mijają się z celem. Bardzo rzadko dochodziło do przejmowania wrogiego sprzętu, pozatym wątpie czy radziecki czołgista poradziłby sobie z obsługą bardzo skomplikowanych niemieckich czołgów - choć na odwrót byłoby to nawet możliwe bo radzieckie czołgi były w obsłudze bardzo ponoć łatwe. Kolejna kwestią jest to jak łatwo i szybko czołgista możne unieszkodliwić swój czołg opuszczając go. Wystarczy zniszczyć przyrządy optyczne albo załadować granat do lufy, nasypać tu i ówdzie piasku - mało czołgów było opuszczanych w stanie nadającym się do użytku:)
Nie komentuje propozycji zrzutów zaopatrzenia bo to poroniony pomysł :P Podobnie z samolotami - ze względów już przytoczonych, a dodatkowo dlatego że 32 osoby to i tak dość niewiele, a konieczność obsadzenia samolotów przedzedziłaby pole walki jeszcze bardziej. Tej grze przyświeca troche inna idea niż battlefieldowi.
Dobrym pomysłem jest animacja wsiadania i wysiadania z czołgów. Dodałbym także możliwość wchodzenia piechoty na pancerz czołgu tak aby mogła ona być desantem. Fajnie byłoby umieścić na niektórych planszach działa przeciwpancerne piechoty - dyskusyjna byłaby ich forma i ew. sposób przemieszczania.
Wiem, że podstawą jest zbalansowanie obu stron ale nie podoba mi się tak znaczne osłabienie niemieckiego sprzętu - szczególnie tygrysów, które nie ma się co oszukiwać - są zwykłym złomem na gąsinicach :D Możnaby dyskutować o jakości pancerza o sile działa (bo szybkość jest akurat dobrze odwzorowana), ale największą różnicą między sprzętem radzieckim i niemieckim była zawsze jakość optyki. W radzieckich tankach do konca wojny stała ona na bardzo niskim, prymitywnym poziomie - w RO nie ma to żadnego odwzorowania. A jeśli miałoby być odwzorowane to w jaki sposób... i w końcu czy mialoby to sens - bo realistyka, realistyką ale chodzi o zbalansowanie stron, bo to jest podstawą grywalności....
Hammer:
Niestety RO może się jedynie starać zbliżyć do pewnego poziomu realizmu, który możemy uznać za "grywalny". Dlaczego nie może być realniej? Odpowiedz jest prosta: stracilibyśmy w pewnym momencie tą grywalność.
Czas wsiadania/wysiadania do/z pojazdu - bardzo ciekawa uwaga - można rzeczywiście zarzucić to na oficjalnym forum.
W przypadku wysiadania z pojazdu tak jak to słusznie zauważył Ruwenzori będzie można uniknąć kuriozalnej sytuacji "katapultowania się" załogi w zbyt szybkim tempie.
W przypadku zmiany miejsc na pozycjach w pojeździe - zwolnienie czasu przesiadania się spowoduje konieczność liczniejszej obsady (działonowy + kierowca to będzie minimum) oraz jej lepszej współpracy, co na mapach typowo pancernych powinno nawet zwiększyć grywalność.
Wchodzenie piechoty na pancerz czołgu - jestem jak najbardziej ZA :)
Syndrom Rasiaka! Ostatnio miałem sytuację - przeładowuję kar98 po strzale, spada przede mnie granat, naturalnie staram się odbiec ALE NIE MOGE!, mój żołnierz spokojnie kończy przeładowanie naboju i oddala się od granatu w tempie MARSZOWYM!! Już chyba nie muszę nikomu mówić, że do ucieczki przed takim zagrożeniem nie trzeba być Brucem Lee :p
No i ta ogromna wytrzymałość radzieckich czołgów ... tragedia. :/
"Panzer" Meyer:
wg mnie przedłużenie czasu zmieniania pozycji w pojazdach to strasznie głupi pomysł. Nie oszukujmy się, że na serwerach publicznych na mapach z panzerami współpraca nie zawsze się układa, a większość graczy woli jeździć sama. Zresztą podnosi to także klimat bo w ruchu może być na niektórych mapach nawet do 16 pojazdów na strone np. na takiej orel76/88 - walki mają dużo większe natężenie:) A gdyby zmusić graczy do jeżdzenia we dwóch mielibyśmy w porywach do 8, a ci którzy jeżdzą sami - byliby dyskryminowani, a ich szanse z czołgiem obsługiwanym przez dwie osoby jeszcze bardziejby zmalała :P
Robson:
Ja też wole sam jeździć panzer'em :D
Jeżeli już to gram z qmplami z klanu, z którymi mam kontakt na ts'ie :p
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version